Najlepsze banki zdjęć Shutterstock DreamsTime Fotolia 123RF BigStockPhoto iStockPhoto YAY Micro
Rejestrując się w bankach zdjęć z powyższych linków wspierasz użytkowników forum stock-board.info. Dołącz do nas, a też będziesz mógł promować się w ten sposób! (więcej »)

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy warto kupić światłomierz ?
2008-11-04, 23:06:43
RE: Czy warto kupić światłomierz ?
(2008-11-04 17:58:18)gbh007 napisał(a):  Po jakimś czasie staje się użyteczny w sporadycznych przypadkach a to ze względu na powtarzalność scen (tematyka stockowa) gdzie mamy podobne ustawienie lamp i nie jest konieczne za każdym razem mierzenie światła. No chyba że non-stop używa się innej konfiguracji rozstawienia i kierunku świecenia lamp wtedy jego obecność na sesji jest wręcz niezbędna - po prostu po co się męczyć i tracić czas na próby.

W tym właśnie jest problem, że za każdym razem muszę rozstawiać sprzęt jak chce fotografować ponieważ w swoim mieszkaniu w 3 pokojach nie mogę sobie pozwolić na to aby cały czas stał rozstawiony i zajmował miejsce.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
2008-11-04, 23:06:43
Być może coś będzie dla Ciebie pomocną informacją
banki zdjęć

Motto: "A click a day keeps the bugs away." ;-)
2008-11-05, 00:17:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-05 00:20:24 przez robgr85.)
(2008-11-04 23:06:43)Fotogal napisał(a):  W tym właśnie jest problem, że za każdym razem muszę rozstawiać sprzęt jak chce fotografować ponieważ w swoim mieszkaniu w 3 pokojach nie mogę sobie pozwolić na to aby cały czas stał rozstawiony i zajmował miejsce.

Tym bym się akurat nie przejmował, w wersji 'ekonomicznej' możesz przecież zrobić sobie rozpiskę co w jakiej odległości i na jaką moc ustawione. Potem przy kolejnym rozkładaniu sprzętu zerkać na ściągę - prawdziwe utrudnienia pojawią się w momencie w którym będziesz musiał balansować pomiędzy światłem zastanym i kilkoma źródłami światła błyskowego.

http://the-art-of-light.blogspot.com/ - zdjęcia za pozowanie UPDATE: 1.01.2009

Zarabiaj na zdjęciach | Moje zdjęcia na Alamy.com | GL | Flickr
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
2008-11-06, 16:54:16
Przeczytałem cały wątek uważnie i wniosek nasuwa się jeden. Światłomierz to bardzo przydatna rzecz ale nie niezbędna. Swoje studio mam opanowane i w nim raczej światłomierz rzecz zbędna ale.... Właśnie ostatnio robiłem sesję z modelką u optyka (badanie wzroku itp.) Muszę przyznać, że gdybym miał wtedy światłomierz i umiał się nim dobrze posługiwać to zrobiłbym dwa razy więcej fot i może coś jeszcze ciekawszego by z tej sesji wyszło, a tak zanim poustawiałem wszystko zrobiłem ileś tam fot testowych to modelka trochę się znudziła, kolega optyk zaczął się niecierpliwić. W niedalekiej przyszłości mam zaplanowane dwie sesje u kosmetyczki i w salonie fryzjerskim i tak się zastanawiam, czy sobie nie sprawić takiego cudeńka SEKONIC L-358 - Flash Master . Cena znośna, parę bajerów w sobie ma. W końcu postanowiłęm od nowego roku ostro ruszyć z modelkami i modelami na sztoki dlatego ta zabaweczka pewnie się przyda. jest tylko jedno małe ale, i tu pytanie do osób posługujących się takimi bajerami, czy taki amator samouk jak ja da radę szybko się nauczyć z takim cackiem pracować?

MOJE GALERIE
||Shutterstock||IstockPhoto||Dreamstime||Fotolia||StockXpert||

ZARABIAJ NA SWOICH ZDJĘCIACH W SIECI

System: Nikon D50, D300, Szkiełka: Tokina 12-24 F4.0, N50 1.8, N70-300 VR, Tamron 90 2.8 macro, system Cokin P, SB800, i światełka studyjne z Funsportu + softboxy
2008-11-06, 17:35:29
wiesz. Ja jestem amatorem samoukiem i daję radę, szczegółnie że w sieci jest kilka filmów na których inni tłumaczą co i jak... np warto oberzeć te pozycje (w sumie dobry temat na nowy blogowy post, ale rozumiem że raczej Ci się spieszy na razie podam najważniejszą część materiałów tutaj):

dlaczego warto kupić światłomierz, podstawowe różnice w działaniu między światłomierzem a mechanizmem w dslr itd:

http://www.youtube.com/watch?v=NfKzY4wMixQ

coś jeszcze o używaniu (mieszane światło itd):

http://www.youtube.com/watch?v=ozHMjxJbNQo

Mam nadzieję że powyższe instrukcje się komuś przydały.

Pozdrawiam,
Robert

http://the-art-of-light.blogspot.com/ - zdjęcia za pozowanie UPDATE: 1.01.2009

Zarabiaj na zdjęciach | Moje zdjęcia na Alamy.com | GL | Flickr
2008-11-06, 19:20:40
Dzięki Robert, obejrzałem, posłuchałem i myślę, że nie taki diabeł straszny, więc kupuję.

MOJE GALERIE
||Shutterstock||IstockPhoto||Dreamstime||Fotolia||StockXpert||

ZARABIAJ NA SWOICH ZDJĘCIACH W SIECI

System: Nikon D50, D300, Szkiełka: Tokina 12-24 F4.0, N50 1.8, N70-300 VR, Tamron 90 2.8 macro, system Cokin P, SB800, i światełka studyjne z Funsportu + softboxy
Odpowiedz